Chat with us, powered by LiveChat

Overdimensionering van zonnepanelen: hoeveel stroom verlies je?

kWp vs Kw

Het vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in kiloWattpiek (kWp).

Een kWp is het maximale elektrische vermogen dat zonnepanelen kunnen leveren bij een standaardtemperatuur en –zonnestraling:

  1. een zonnestraling van 1000 Watt/m2
  2. een omgevingstemperatuur van 25°C (boven die grens daalt het rendement van de zonnepanelen). Een lage temperatuurcoëfficiënt is daarom van belang bij het kiezen van een zonnepaneel.
  3. een onbewolkte hemel, bijvoorbeeld rond de middag

Een zonnepanelen installatie van 10 kWp heeft het potentieel om in de juiste omstandigheden 10 kW te leveren. In bepaalde gevallen (hoogte, kou) en gebieden ( Friesland, kustgebied) zelfs iets meer, tot aan aan 1070W per kWp. Op alle andere momenten wordt er dus minder dan 10 kW geproduceerd. In oktober haalt zo’n installatie bijvoorbeeld maar een maximum van ongeveer 6 kW per dag.

Het vermogen van de omvormer wordt uitgedrukt in kW.

Meer als 10 kW kan je er nooit uitkrijgen, ten zij je de overcapaciteit in een DC accu laat komen.

De omvormer vormt de gelijkstroom van de zonnepanelen om naar een wisselstroom van maximum 10 kW. Als je 15 kW gelijkstroom voedt aan een omvormer van 10 kW, dan zal de omvormer daar 10 kW wisselstroom en 5 kW verlieswarmte van maken, tenzij je de overige 5 kW in een accu opslaat. Dit kan tegelijkertijd met onze omvormers. Zo profiteer je maximaal van je systeem.

Haal het Maximale uit je Zonnepanelen

Je ziet, overdimensionering van zonnepanelen komt met zijn eigen uitdagingen. Het kiezen van de juiste omvormer en zonnepanelen die passen bij jouw specifieke situatie is essentieel om optimaal te profiteren van je zonne-energiesysteem. Vergeet niet, in sommige gevallen, zoals bij koud weer en op grotere hoogtes, kunnen je panelen zelfs meer opbrengen dan je zou verwachten!

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of wil je advies op maat? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Samen kijken we naar jouw situatie om zo een systeem op maat samen te stellen dat het maximale uit elke zonnestraal haalt. Zo zorg je niet alleen voor het milieu, maar ook voor je eigen portemonnee.

Meest beoordeelde installateur in Noord-Nederland

Bereikbaar tot 17:00

© 2024 GewoonZon door RocketCare.nl