Chat with us, powered by LiveChat

Wat is een DC-gekoppelde thuisbatterij?

Een DC-gekoppelde thuisbatterij is een systeem met een batterij en een hybride omvormer, die zowel aan de zonnepanelen installatie als aan de batterij gekoppeld is. PV- en batterij-stroom komen samen aan de gelijkspanningszijde (DC) van de hybride omvormer.

Net als de AC-gekoppelde thuisbatterij werkt ook de DC-gekoppelde thuisbatterij met een bijbehorende smart meter. Die stuurt het DC-gekoppelde systeem zo aan dat de batterij opgeladen wordt als er een overschot is aan zonnestroom en ontladen wordt voordat er stroom van het net gekocht wordt.

Het verschil tussen het AC-gekoppelde en DC-gekoppelde systeem is dat de stroom bij de laatste direct van de zonnepanelen in de batterij gaat. De hybride omvormer vormt de DC-stroom om naar AC-stroom die in huis gebruikt kan worden.

De stroom hoeft maar één keer omgevormd te worden en je hebt dus minder verliezen dan bij een AC-gekoppelde batterij. De stroom van PV naar batterij hoeft niet te worden omgevormd.

Voordelen DC-gekoppeld systeem

  1. Geen extra investering nodig voor losse batterijomvormer
  2. Slechts één AC-aansluiting in de groepenkast nodig.
  3. Géén omzetting van PV-stroom (DC) naar accustroom (DC).
  4. Slechts één omzetting van DC naar AC, dus veel minder verliezen.
  5. Slechts één app nodig om alle data in te zien.
  6. Aanschafprijs van DC-gekoppeld systeem is lager dan die van een AC-gekoppeld systeem.
  7. Systeem neemt minder ruimte in beslag.

Nadelen DC-gekoppelde configuratie

  1. Merk omvormer bepaalt in grote mate uit welke batterij je kan kiezen.
  2. Hybride omvormer is duurder in aanschaf dan een standaard onvoorbereide omvormer.
  3. PV-omvormer beperkt het vermogen dat de accu kan leveren.

De slimme keuze voor jouw zonne-energieopslag

Na het afwegen van de voor- en nadelen, is het duidelijk dat een DC-gekoppelde thuisbatterij een efficiënte en kostenbesparende keuze kan zijn voor het opslaan en beheren van zonne-energie thuis. Met een DC-gekoppeld systeem kun je rekenen op minder energieverliezen en een meer gestroomlijnde installatie. Daarbij is het ook nog eens een betaalbare optie die minder ruimte in beslag neemt in vergelijking met andere systemen.

Wanneer je kiest voor dit systeem, is het essentieel om rekening te houden met de compatibiliteit van de verschillende componenten, zoals de omvormer en de thuisaccu. Met een goed afgestemd systeem kun je optimaal profiteren van de opgewekte zonne-energie en draag je bij aan een duurzame en energie-efficiënte toekomst.

Meest beoordeelde installateur in Noord-Nederland

Bereikbaar tot 17:00

© 2024 GewoonZon door RocketCare.nl