Vehicle to Grid – V2G

Vehicle to Grid is een manier van laden bij laadpalen waarbij er een overschot aan stroom kan worden teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Eén van de nieuwste technieken die binnenkort wordt toegepast op laadpalen.

Wat is Vehicle to Grid?

Met vehicle-to-grid technologie is het mogelijk om de stroom vanuit een elektrische auto weer terug te leveren aan het net. Een elektrische auto kan als buffer optreden en overdag het overschot aan energie van de zonnepanelen opslaan. ‘s Avonds als de zonnepanelen geen stroom meer leveren, kan de opgeslagen energie uit de auto worden gebruikt om het huis van energie te voorzien. Dit hoeft zich natuurlijk niet te beperken tot het eigen huis maar kan ook breder. Door de technologie slim in te zetten kunnen elektrische auto’s als opslag ingezet worden. Op die manier kan een netbeheerder een lokale piekbelasting van het elektriciteitsnet voorkomen. De stroom kan bij vraag ook lokaal gericht worden teruggeleverd.

Welke autos beschikken op dit moment over deze techniek?

  • Nissan Leaf
  • Nissan N-EV200
  • Mitsubishi Outlander PHEV –
  • Mitsubishi Eclipse Cross PHEV –
  • KIA Soul
  • KIA EV9
  • Nissan Polestar 3
  • Volvo EX90

Bidictioneel laden

Er worden op dit moment verschillende auto’s aangekondigd waarbij bidirectioneel laden mogelijk zal zijn. Hoe dat er uit ziet en of er in de toekomst aanpassingen nodig zijn is nu nog niet te zeggen.

3680 Watt/16A terugleveren

Zowel de Hyundai Ionic 5 als de Kia EV6 kunnen al eenvoudig stroom leveren, dit echter met een maximum van maximaal 3.6kW oftewel 16 Ampere op 1 fase.

De toekomst van elektrisch rijden en energie delen

De innovatieve vehicle-to-grid technologie transformeert niet alleen hoe we denken over elektrisch rijden, maar ook hoe we energie gebruiken en delen. Het maakt van elektrische auto’s meer dan alleen vervoermiddelen; ze worden dynamische energiebronnen die kunnen bijdragen aan een duurzamer en efficiënter elektriciteitsnet.

Met de mogelijkheid om energie terug te leveren, worden de auto’s en de laadinfrastructuur actieve deelnemers in het energienetwerk. Dit gaat verder dan alleen het opladen van voertuigen bij laadpalen; het opent de deuren naar een wereld waarin we energie kunnen opslaan, delen en optimaliseren volgens onze behoeften. Het is een stap vooruit naar een groenere toekomst waarin technologie onze manier van leven verbetert en ons helpt om efficiënter om te gaan met onze hulpbronnen.

Meest beoordeelde installateur in Noord-Nederland

Bereikbaar tot 17:00

© 2024 GewoonZon door RocketCare.nl