Chat with us, powered by LiveChat

Zonuren per maand: Wat leveren je zonnepanelen op?

In Nederland, een land bekend om zijn veranderlijke weer, lijkt het misschien verrassend dat zonne-energie een steeds populairdere en rendabele energiebron wordt. Met technische vooruitgang in zonnepanelen, is het nu meer dan ooit mogelijk om ook in wisselvallige klimaten als Nederland efficiënt gebruik te maken van zonne-energie. Dit artikel duikt dieper in de maandelijkse opbrengst van zonnepanelen door het jaar heen, gebruikmakend van het voorbeeld van de familie de Jong in Drenthe, die onlangs 8 REC TWINPEAK 5 zonnepanelen heeft geïnstalleerd.

De lente – Ontwaken met zonne-energie

Als de lente aanbreekt in Nederland, verandert de energieopbrengst van zonnepanelen aanzienlijk. Voor de familie de Jong in Drenthe, die onlangs 8 REC TWINPEAK 5 zonnepanelen installeerde, betekent dit een merkbare toename in hun energieproductie. Laten we samen eens kijken wat hun maandelijkse opbrengst is.

Maart: De opkomst van de lente

Met de komst van de lente in maart, die gemiddeld 125,1 zonuren heeft, beginnen de dagen te lengen, wat resulteert in een verhoogde energieopbrengst. De zonnepanelen van de familie de Jong kunnen nu tot 1.1 kWh per paneel per dag genereren, wat neerkomt op een totale maandelijkse opbrengst van ongeveer 273,6 kWh aan zonuren in maart. Dit leidt tot een besparing van €109,44 op hun energierekening.

April: De groei van zonnestralen

In april, met gemiddeld 177 zonuren, profiteren de zonnepanelen nog meer van het langere daglicht. Elk paneel kan ongeveer 1.2 kWh per dag produceren, wat leidt tot een maandelijkse opbrengst aan zonuren in april van circa 297,6 kWh. Dit vertaalt zich in een besparing van €119,04 voor de familie.

Mei: Het hoogtepunt van zonnekracht

Mei is de maand waarin de zonnepanelen hun piekprestaties bereiken, dankzij de gemiddelde 210,8 zonuren. Met een dagelijkse opbrengst van 1.3 kWh per paneel, kan de familie de Jong een indrukwekkende 312 kWh genereren over de hele maand. De financiële besparing bereikt nu €124,80.

Deze maanden tonen duidelijk hoe de lente het begin markeert van een aanzienlijk efficiëntere energieopbrengst van zonnepanelen, een trend die zich voortzet in de zomermaanden.

De zomer – Het zonne-energie seizoen

De zomer brengt de langste dagen en de meeste zonuren, wat ideaal is voor de zonne-energieproductie van de familie de Jong. Hoewel niet alle zomers even droog zijn, levert de zomer toch nog de meeste uren op van het jaar.

Juni: Lange dagen, maximale energie

Juni is rijk aan zonlicht met gemiddeld 194,5 zonuren per maand in juni. De zonnepanelen kunnen tot 1.4 kWh per paneel per dag genereren, wat leidt tot een totale maandelijkse opbrengst van ongeveer 336 kWh. Dit vertaalt zich in een besparing van €134,40.

Juli: Stabiele zonnekracht

Ondanks een lichte daling in zonuren tot een gemiddelde 212 zonuren per maand, blijft juli een topmaand voor zonne-energie. De panelen behouden hun hoge opbrengst van 1.4 kWh per paneel per dag, wat leidt tot een gelijkblijvende maandelijkse productie van 336 kWh en een besparing van €134,40.

Augustus: De laatste zomerpiek

Augustus, met gemiddeld 188,9 zonuren per maand, toont een lichte daling in zonlicht maar levert nog steeds aanzienlijke energie. De opbrengst van de panelen is ongeveer 1.3 kWh per paneel per dag, met een totale opbrengst van 312 kWh voor de maand, wat een besparing van €124,80 betekent.

Deze maanden illustreren de kracht van zonne-energie in de zomer, waarbij de familie de Jong profiteert van maximale energiebesparingen.

De herfst – Een seizoen van transitie

Terwijl de zomer plaatsmaakt voor de herfst, begint een periode van verandering voor zonne-energie gebruikers in Nederland. De dagen worden korter en de zonuren verminderen, wat directe gevolgen heeft voor de energieopbrengst van zonnepanelen.

September: De daling begint

September, met gemiddeld 138 zonuren, signaleert een merkbare overgang. De zonnepanelen van de familie de Jong genereren nu ongeveer 1.1 kWh per paneel per dag, wat een maandelijkse opbrengst van 264 kWh betekent. Hoewel dit een daling betekent ten opzichte van de zomermaanden, blijft het een aanzienlijke bijdrage leveren aan hun energiebehoefte, resulterend in een besparing van €105,60.

Oktober: Kortere dagen en afname van energie

Oktober laat zien hoe de korter wordende dagen en afname van zonlicht de energieopbrengst beïnvloeden. Met slechts 111,6 gemiddelde zonuren daalt de dagelijkse opbrengst per paneel naar 1.0 kWh, wat resulteert in een maandelijkse opbrengst van 240 kWh en een besparing van €96.

November: Voorbereiding op de winter

November, een van de donkerste maanden met slechts 63 gemiddelde zonuren per maand, laat een verdere daling in energieopbrengst zien. De panelen produceren nu 0.8 kWh per paneel per dag, wat neerkomt op een maandelijkse productie van 192 kWh en een besparing van €76,80. Deze maand dient als herinnering aan het belang van efficiënt beheren en gebruiken van energieopslag oplossingen zoals thuisbatterijen om het meeste uit de verminderde zonne-energie te halen.

De Winter – De uitdaging van korte dagen

De wintermaanden presenteren de grootste uitdaging voor zonne-energieproductie, gekenmerkt door de kortste dagen en de minste zonuren van het jaar. Dit is de tijd van het jaar die het meeste uit je thuis accu’s haalt. 

December: De donkerste maand

December, met gemiddeld slechts 49.2 zonuren per maand, is de meest uitdagende maand voor zonne-energie. De panelen genereren ongeveer 0.7 kWh per dag per paneel, wat leidt tot een maandelijkse opbrengst van 168 kWh. Dit resulteert in een besparing van €67,20. Hoewel dit de laagste maandelijkse opbrengst van het jaar is, is het belangrijk te benadrukken dat zelfs tijdens deze donkere dagen de zonnepanelen nog steeds bijdragen aan de energiebehoefte van het huishouden.

Een jaarlijkse reflectie

Het overzicht van het jaar laat zien dat, hoewel de wintermaanden een lagere energieopbrengst kennen, de panelen van de familie de Jong nog steeds een aanzienlijke bijdrage leveren over het hele jaar. De totale besparing gedurende het jaar, samen met de verminderde CO2-voetafdruk, illustreert de waarde van hun investering in zonne-energie, zelfs in het Nederlandse klimaat.

Zonne-energie, een waardevolle investering

De reis door de seizoenen heen laat zien hoe zonne-energie in Nederland een dynamische en waardevolle investering is. Door te begrijpen hoe de zonuren variëren en de energieopbrengst beïnvloeden, kunnen huishoudens zoals dat van de familie de Jong hun omvormer, panelen en laadpalen te optimaliseren en het meeste uit hun investering halen. Zonne-energie is niet alleen een stap richting duurzaamheid, maar ook een slimme financiële keuze, zoals geïllustreerd door de besparingen van de familie de Jong.

Het verhaal van de familie de Jong dient als een inspirerend voorbeeld voor anderen die overwegen de overstap naar zonne-energie te maken. In een tijd waarin duurzame energieoplossingen steeds belangrijker worden, toont dit verhaal aan dat zonne-energie in Nederland zowel haalbaar als lonend is.

Bronvermelding:
KNMI Kennis- en datacentrum

Meest beoordeelde installateur in Noord-Nederland

Bereikbaar tot 17:00

© 2024 GewoonZon door RocketCare.nl