Chat with us, powered by LiveChat

BTW terugvragen op zonnepanelen, hoe doe je dat?

De BTW terugvragen op zonnepanelen was jarenlang een behoorlijk gedoe. Om het voor consumenten (nog) eenvoudiger te maken om te investeren in een installatie met zonnepanelen heeft de overheid ervoor gekozen om per 1 januari 2023 geen BTW meer te heffen op zonnepanelen. Dit gezegd hebbende is de betaalde BTW op zonnepanelen terugvragen uit eerdere jaren wel nog steeds mogelijk. Heb je dit dus met andere woorden nog niet gedaan? Dan kan de informatie op deze pagina jou hier ongetwijfeld een handje bij helpen. 

Kan je nog BTW terugvragen zonnepanelen?

De eerste vraag die veel mensen zich vandaag de dag stellen is of de BTW terugvragen op zonnepanelen nog wel mogelijk is. In principe niet. Indien je de zonnepanelen voor 1 januari 2023 had aangekocht had je in principe nog slechts de tijd tot uiterlijk 1 juli om de BTW teruggaaf aan te vragen 1. Heb je dat nog niet gedaan? Dan kan je dit wel nog altijd doen nadat je daarvoor de toestemming hebt ontvangen van de belastinginspecteur. Om dit voor mekaar te krijgen moet je een ‘ambtshalve teruggaaf’ aanvragen. Dit is mogelijk tot 5 jaar na aankoop van de installatie.

Hoe werkt de BTW op zonnepanelen terugvragen?

Particulieren die stroom terugleveren aan het stroomnet worden door de Nederlandse Belastingdienst bestempeld als kleine ondernemers. Op deze manier is het mogelijk om de betaalde BTW over de aanschaf van zonnepanelen terug te krijgen. Voordat dit mogelijk is dien je, je dus aan te melden als kleine ondernemer. Hiervoor werd door de Belastingdienst een speciaal formulier in het leven geroepen genaamd ‘Opgaaf zonnepaneelhouders voor particulieren’. 

Er dient een BTW-aangifte ingediend te worden om de betaalde BTW terug te kunnen krijgen. Je zal daarbij zelf de keuze moeten maken of je mee wenst te doen aan de ‘kleineondernemersregeling’ (KOR) of niet. Hou er rekening mee dat je eenmaal erkend als ondernemer elk kwartaal een BTW-aangifte dient in te dienen. Doe je mee aan de KOR? Dan ben je echter vrijgesteld voor het indienen van een dergelijke kwartaalaangifte. 

Slechts één enkele BTW-aangifte vereist 

Voor je zonnepanelen BTW terugvragen geldt dus eigenlijk dat je slechts één keer een BTW-aangifte dient in te dienen. Het is mogelijk om deze aangifte zelf te doen, maar je kan er ook voor kiezen om ze uit te besteden aan een belastingadviseur. Zorg er in ieder geval voor dat je het maximale opwekvermogen van je installatie bij de hand hebt. 

Let wel op, ben je actief als ZZP’er? Dan dien je goed te letten op de jaaromzet waarover je beschikt. Is er immers sprake van een omzet van meer dan 20.000 euro? Dan is het van belang om te weten dat je geen gebruik kan maken van de KOR of kleineondernemersregeling. Voor particulieren geldt uiteraard dat zij ruim onder deze grens zullen zitten.

Hoe BTW terugvragen van zonnepanelen? Stappenplan!

Het terugvragen van de BTW op je zonnepanelen vereist het doorlopen van een bepaald stappenplan. Hou er bovendien rekening mee dat je ook in het bezit moet zijn van een aantal gegevens om de aanvraag te kunnen doen. Het gaat hierbij om de volgende:

  • De facturen voor de levering en installatie van je zonnepanelen;
  • De overeenkomst afgesloten met je energieleverancier voor de levering van stroom;
  • Het volledige opwekvermogen van je zonnepaneleninstallatie;

De bovenstaande informatie hoef je doorgaans niet mee te sturen met je aanvraag, maar je moet ze wel voor kunnen leggen mocht de Belastingdienst je daar op een zeker ogenblik naar vragen.

Stap 1: Meld je aan bij de Belastingdienst 

Om de BTW terug te kunnen vragen dien je, je allereerst aan te melden bij de Belastingdienst als ondernemer voor de BTW. Dit is mogelijk met behulp van je DigiD. Let op, het digitale formulier dat hiervoor door de Belastingdienst in het leven werd geroepen is uitsluitend te gebruiken wanneer je, je nog niet eerder hebt geregistreerd als ondernemer bij de Belastingdienst. Dit is een belangrijk aandachtspunt voor bijvoorbeeld ZZP’ers. Eventueel is het ook mogelijk om een papieren formulier in te vullen. Deze kan je dan nadat je deze hebt ingevuld terugsturen naar de Belastingdienst met vermelding van het adres Postbus 2891, 6401 DJ Heerlen.

Stap 2: Wacht de reactie van de Belastingdienst af

De tweede stap bestaat simpelweg uit het afwachten van de reactie van de Belastingdienst. Deze zou je in principe binnen de 10 werkdagen moeten ontvangen nadat je de aanvraag hebt ingediend. Samen met de bevestiging zal je ook een persoonlijk BTW-nummer ontvangen.

Stap 3: Doe de BTW-aangifte / aangifte omzetbelasting

Nadat je de bevestiging van je registratie hebt ontvangen kan je met je DigiD inloggen op het zakelijke portaal dat door de Belastingdienst voor ondernemers in het leven werd geroepen. Het is nu mogelijk om de BTW-aangifte in te dienen over de periode waarin de zonnepanelen werden aangekocht. Het is de datum die is terug te vinden op de slotfactuur die hierbij leidend is.  

Stap 4: Geef je rekeningnummer door

Vergeet tot slot niet om bij je BTW op zonnepanelen terugvragen ook je rekeningnummer door te geven aan de Belastingdienst. Dit kan je zeer eenvoudig doen middels de volgende stappen:

  • Meld je aan op het portaal van de Belastingdienst;
  • Login met behulp van je unieke gebruikersnaam en wachtwoord;
  • Klik vervolgens op ‘overige formulieren’ en daarna op ‘wijziging rekeningnummer’;

Vervolgens geef je jouw persoonlijke gegevens in waarna je ook moet melden dat je eigenlijk alleen maar met de melding je (nieuwe) rekeningnummer doorgeeft voor de BTW. 

Let op voor een mogelijke BTW-herziening! 

Tot slot nog een laatste belangrijk aandachtspunt. Heb je aangegeven mee te doen met de KOR en is het terug te vragen BTW-bedrag hoger gelegen dan 2.500 euro? Dan zal je te maken krijgen met een zogenaamde BTW-herziening. Meer informatie over deze herziening kan je terugvinden op de website van de Belastingdienst. Het kan zeker aan te raden zijn om dit te bespreken met je belastingadviseur.

Bronvermelding:
1. Belastingdienst