Chat with us, powered by LiveChat

Aftoppen: meer opbrengst zonder hogere kosten

Wat is aftoppen?

Het piekvermogen van zonnepanelen wordt onder normale omstandigheden maar een erg klein deel van het jaar bereikt. Het opwekken van het piekvermogens voor zonnepanelen is daardoor economisch niet efficiënt. Door een lager vermogen omvormer te installeren dan het maximaal vermogen van de geïnstalleerde zonnepanelen kan het piekvermogen worden afgetopt. Dit wordt over dimensionering genoemd.

Gevolgen van aftoppen

Het aftoppen van piekvermogen voorkomt dat een grotere netaansluiting benodigd is voor zonnepanelen. Het voorkomen van een grotere netaansluiting bespaart je geld richting de netbeheerder. Kleinere omvormers zijn op jaarbasis vaak efficiënter dan grote omvormers. De piek van het opwekvermogen van een zonnepaneel, die door aftoppen niet opgewekt wordt, is kleiner dan de meer gespreide opbrengst van kleinere omvormers. Deze extra energieopbrengst kan benut worden om bijvoorbeeld een DC accu te laden zonder verliezen.

Solaredge en Growatt XH omvormers mogen tot 200% worden over gedimensioneerd.

Voorbeeld 1 :

  • Solaredge 4000 HD wave omvormer kan maximaal 4000 watt AC ( 18.5A) produceren.
  • Je kan maximaal het dubbele aan zonnepanelen (4000×2=8000WP) aansluiten.

Voorbeeld 2:

  • Growatt MOD 9000 XH omvormer kan maximaal 9000 Watt AC ( 15A ) leveren.
  • Ook hier kan je maximaal het dubbele 9000 watt x 2 = 18000 WP vermogen op het dak leggen.

Zo krijg je een beter spreiding van je opwek, heb je geen zwaardere en duurdere net aansluiting nodig en je kan de overige energie gebruiken om een DC accu effectief laden.

Optimaliseer je zonne-energie: Slim aftoppen en meer

Het slim aftoppen van het vermogen van je zonnepanelen is dé strategie om het meeste uit je zonne-energie te halen. Door bewust te kiezen voor een lagere capaciteit omvormer, kun je de efficiëntie van je zonnepanelen aanzienlijk verhogen en onnodige kosten vermijden. Zo voorkom je de noodzaak van een zwaardere, duurdere netaansluiting en kun je genieten van een stabielere, rendabele en meer gespreide energieopbrengst gedurende het hele jaar.

Het extra voordeel? Deze geoptimaliseerde energiestroom kan uitstekend worden gebruikt voor diverse doeleinden in huis, of zelfs voor het incidenteel opladen van laadpalen voor elektrische voertuigen. Door op deze manier te over dimensioneren, kun je je energie slim en efficiënt benutten, waardoor je niet alleen bespaart, maar ook een duurzamere levensstijl ondersteunt. Zo maak je een bewuste keuze die goed is voor zowel je portemonnee als de planeet!

Meest beoordeelde installateur in Noord-Nederland

Bereikbaar tot 17:00

© 2024 GewoonZon door RocketCare.nl