Chat with us, powered by LiveChat

De airconditioner: Je eigen verbruik maximeren!

Heb jij er al eens over gehoord, een airconditioner om je huis te verwarmen of te koelen? In onderstaande blog ga ik er dieper op in wat een airco voor jou en jouw huis kan betekenen.

In de wereld van verwarmingssystemen is er een opkomende trend die steeds meer aandacht krijgt: het gebruik van airconditioners voor verwarming en koeling. Eerst werden airconditioners voornamelijk geassocieerd met koeling tijdens warme zomermaanden. Echter, met technologische vooruitgang en het feit dat meer mensen bewuster worden van duurzaamheid, worden airconditioners steeds vaker ingezet als milieuvriendelijke verwarming optie. 

Laten we eens dieper ingaan op deze opkomende trend en ontdekken waarom steeds meer mensen kiezen voor verwarming met een airconditioner.

Efficiënt 

Moderne airconditioners zijn ontworpen met geavanceerde energiebesparende functies die hen uiterst efficiënt maken in vergelijking met andere verwarmingssystemen. Door gebruik te maken van warmtepomptechnologie halen airconditioners warmte uit de buitenlucht, zelfs bij koud weer, en brengen deze naar binnen om ruimtes te verwarmen. Zo kan je besparen op energiekosten en tegelijkertijd je ecologische voetafdruk verkleinen.

  • Een elektrische kachel of infrarood paneel haalt een rendement van 1 op 1. 1 Watt vermogen erin = 1 Watt warmte eruit.
  • Bij een CV ketel is dit gemiddeld 1 op 7 indien hij goed is afgesteld.
  • Je verbruikt dan nog wel steeds gas en kan niet goed vraaggestuurd per kamer verwarmen.

Een goed geïnstalleerde airco kan afhankelijk van de temperatuur een rendement (COP) halen van 1 op 5. Een airco verbruikt alleen stroom, wanneer je dit opwekt met je eigen zonnepanelen is je voordeel het grootst.

Rekenmodel

Door te gaan verwarmen of koelen met een airco in de grootste ruimtes is je besparing op gas al snel 75%.

Stel je verbruikt 1200 m3 gas op dit moment.

  • 75% daarvan is 900M3 besparing a 1,40 gemiddeld.
  • Dat komt neer op een besparing van € 1250 per jaar.
  • Het extra stroomverbruik is gemiddeld 1200 kWh bij het koelen/verwarmen van 2 kamers.
  • 1200 kWh kost gemiddeld € 0,40 oftewel € 480.
  • Je bespaart dus € 770 per jaar.

Op deze manier heb je het systeem binnen 3 jaar terugverdient. 

Flexibel

Een van de voordelen van het verwarmen met een airconditioner is de flexibiliteit die het biedt. Naast het leveren van warmte in de winter, kan je natuurlijk ook koelen tijdens de zomermaanden, waardoor ze het hele jaar door een veelzijdige oplossing zijn. Per kamer is de gewenste temperatuur zo heel goed te sturen. Zo heb je het hele jaar door de perfecte temperatuur in je huis!

Milieuvriendelijk

Verwarmingssystemen die gebruik maken van energiebronnen zoals de warmte die wordt onttrokken aan de buitenlucht, dragen bij aan een beter milieu. We zijn daardoor minder afhankelijk van fossiele brandstoffen en we verminderen zo de uitstoot van broeikasgassen wanneer we dit combineren met opwekking vanuit de zonnepanelen. Door te kiezen voor een airconditioner voor verwarming of koeling zorg je ervoor dat je minder gas verbruikt. Op deze manier ben je minder afhankelijk van de schommelende energieprijzen. Wanneer je dit ook nog eens koppelt aan een accu is de besteding van je eigen opwek nog groter. Wanneer het huis het toelaat, kan je soms zelfs afscheid nemen van je gasaansluiting.  Zo dragen wij allemaal een steentje bij aan een duurzamere toekomst.

Comfort en Geluidsarm

Moderne airconditioners zijn niet alleen efficiënt, flexibel en milieuvriendelijk, maar ze bieden ook een hoog niveau van comfort en zijn verrassend stil. Met de huidige technologie kunnen airconditioners zorgen voor een aangename en stille ervaring, waardoor jij je fijn en comfortabel kan voelen in je huis, tijdens de koudste winterdagen of de heetste zomers.

Samenvattend

Het verwarmen met een airconditioner biedt tal van voordelen op het gebied van efficiëntie, flexibiliteit, milieuvriendelijkheid en comfort. Dus ben je op zoek naar een duurzame en besparende verwarmingsoplossing, kan een moderne airconditioner een aantrekkelijke keuze zijn. Met zijn vermogen om warmte te leveren bij koud weer en koeling tijdens warm weer, is de airconditioner een veelzijdige en milieuvriendelijke optie die steeds meer terrein wint in de wereld van duurzame verwarmingssystemen.

Meest beoordeelde installateur in Noord-Nederland

Bereikbaar tot 17:00

© 2024 GewoonZon door RocketCare.nl