Chat with us, powered by LiveChat

De opbrengst van zonnepanelen: Hoeveel uren heb je nodig?

De invloed van de Nederlandse zon

Als je aan Nederland denkt met zijn wisselvallige weer, denk je niet meteen aan de zon. Toch blijkt Nederland een verrassend vruchtbare grond voor zonne-energie. De variatie in zonuren, van de donkerste maanden met gemiddeld 37.2 uur zonlicht in december tot de helderste met 210.8 uur in mei, biedt uitdagingen maar ook kansen voor zonne-energieproductie. Met de juiste technologie en strategie kunnen deze schommelingen niet alleen beheerst maar zelfs benut worden.

De opbrengst van zonnepanelen: Een praktijkvoorbeeld uit Drenthe

Wanneer we praten over de opbrengst van zonnepanelen, is het altijd nuttiger om dit met een praktijkvoorbeeld te doen. Laten we een kijkje nemen bij een gezin uit Drenthe, bestaande uit vier personen, om de potentie van zonne-energie in Nederland te verkennen.

Een familie van vier: Zonne-energie in actie

De familie de Jong uit Drenthe heeft recentelijk gekozen voor duurzaamheid door 8 zonnepanelen van het type REC TWINPEAK 5, elk met een vermogen van 405 Wp, te installeren. Met het Nederlandse klimaat in gedachten, gebruikt dit gezin de gemiddelde zonuren slim om hun energiekosten te verminderen.

Energiebehoefte opwekken: De cijfers op een rij

Met een gemiddeld maandelijks verbruik van 358 kWh, en een energieprijs van €0,40 per kWh, besteedde het gezin eerder ongeveer €143,20 per maand aan elektriciteit. Na de installatie van de zonnepanelen is de situatie als volgt veranderd:

Elk paneel kan gemiddeld tussen 0.9 tot 1.1 kWh per dag genereren, afhankelijk van de locatie, welke omvormers of thuisaccu’s ze gebruiken en het seizoen. Laten we conservatief zijn en uitgaan van 0.9 kWh.

8 panelen genereren samen 7.2 kWh per dag.

Over een gemiddelde maand (30 dagen) genereert het systeem dus ongeveer 216 kWh (7.2 kWh/dag * 30 dagen).

Van volledige afhankelijkheid naar gedeeltelijke zelfstandigheid

Hoewel het gezin nog niet volledig zelfvoorzienend is met betrekking tot hun energiebehoefte, hebben ze hun maandelijkse elektriciteitsrekening dankzij de REC zonnepanelen aanzienlijk verminderd. Ze hoeven nu nog maar voor ongeveer 142 kWh per maand te betalen (358 kWh – 216 kWh), wat neerkomt op €56,80. Dit is een besparing van €86,40 per maand.

Terugverdientijd: Een berekening op maat

Als we ervan uitgaan dat de investering in de zonnepanelen €5.000 was, dan bespaart het gezin jaarlijks ongeveer €1.036,80 (€86,40 * 12 maanden). Dit betekent dat ze hun investering in ongeveer 5 jaar kunnen terugverdienen, veel sneller dan de eerder genoemde 7 tot 10 jaar, dankzij de hogere energieprijs in hun regio.

Lokale subsidies en optimalisatie

Je hebt wellicht iets gehoord over de salderingsregeling, waardoor je jezelf misschien af vraagt of zonnepanelen nog steeds rendabel zijn? Jazeker! Door slim gebruik te maken van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE), kan de familie de Jong de kosten van hun investering verder verlagen en de terugverdientijd versnellen.

Een voorbeeld voor de buurt

Dit gezin is een inspirerend voorbeeld voor de gemeenschap en laat zien dat zelfs in een land met wisselvallig weer als Nederland, met de juiste technologie en benadering, zonne-

energie een haalbare en winstgevende investering kan zijn. Met hun 8 panelen van 405 Wp elk, is dit huishouden uit Drenthe een toonbeeld van hoe efficiënt zonne-energie kan worden ingezet.

Een berekening van de invloed 

De 8 zonnepanelen met een totaal vermogen van 3240 Wp (8 x 405 Wp) zouden in de ideale omstandigheden het maximum uit de Nederlandse zon kunnen halen. Als we uitgaan van een gemiddelde dagopbrengst van 0.9 tot 1.1 kWh per Wp, afhankelijk van het seizoen, zou dit gezin theoretisch tussen de 2916 en 3564 kWh per jaar kunnen genereren (3240 Wp x 0.9 tot 1.1 kWh x 365 dagen). Echter, laten we conservatief zijn en uitgaan van een gemiddelde opbrengst aan de lage kant van dit spectrum.

Met een jaarlijks verbruik van 358 kWh per maand, komt het totale verbruik van dit gezin uit op ongeveer 4296 kWh per jaar (358 kWh x 12 maanden). Als we ervan uitgaan dat het gezin ongeveer 2916 kWh per jaar opwekt met hun zonnepanelen, dan zou dit ongeveer 68% van hun jaarlijkse energieverbruik dekken.

Financiële voordelen

Gezien de huidige energieprijs van €0,40 per kWh in Nederland, zou dit gezin ongeveer €1166,40 per jaar besparen (2916 kWh x €0,40) door hun eigen energie op te wekken. Dit betekent dat, zelfs zonder de beschikbare subsidies en incentives mee te rekenen, de zonnepanelen een significant verschil maken in de energiekosten van het gezin op jaarbasis.

Terugverdientijd

Stel dat de initiële investering voor de 8 zonnepanelen inclusief installatie en bijkomende kosten rond de €5000 ligt, dan zou het gezin hun investering terugverdienen in ongeveer 4 jaar en 3 maanden (€5000 / €1166,40 per jaar). Dit is ruim onder de gemiddelde levensduur van moderne zonnepanelen, waardoor het gezin vele jaren zal profiteren van gratis zonnestroom nadat de panelen zijn afbetaald.

Bijdrage aan het milieu

Naast de financiële besparingen, vermindert dit gezin ook hun CO2-voetafdruk door jaarlijks ongeveer 2916 kWh aan fossiele brandstof-gegenereerde elektriciteit te vervangen. Dit is een belangrijke bijdrage aan de strijd tegen klimaatverandering en een inspiratie voor de lokale gemeenschap om de duurzame stap te zetten.

Ga voor zon: jouw kans om te verdienen en te besparen!

Dit gezin uit Drenthe laat zien dat zonne-energie een slimme keuze is, niet alleen voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Zij staan als voorbeeld van hoe individuele huishoudens een actieve rol kunnen spelen in de energietransitie. Met een duidelijke visie, een beetje hulp van subsidies en de juiste technologie, is zonne-energie binnen handbereik.

We moedigen iedereen aan om het voorbeeld van dit gezin te volgen en te investeren in zonne-energie. Neem contact op met GewoonZon voor een persoonlijke energie analyse en advies om de stap naar een zonnige en duurzame toekomst te zetten.

Samen maken we Nederland groener, één paneel per keer.

Bronvermelding:

KNMI Kennis- en datacentrum

Disclaimer:

De in dit artikel vermelde scenario’s en berekeningen zijn ter illustratie en educatie bedoeld. De familie de Jong is een fictief voorbeeld dat dient om de potentie van zonne-energie in Nederland te schetsen. De cijfers en de terugverdientijden zijn gebaseerd op gemiddelden en kunnen per situatie verschillen door een reeks van factoren zoals locatie, weersomstandigheden, de specifieke kenmerken van de zonnepanelen en persoonlijk energieverbruik. 

De financiële besparingen en de terugverdientijd van zonne-energie-installaties zijn afhankelijk van actuele energieprijzen, overheidsbeleid, en beschikbare subsidies en kunnen wijzigen over tijd. Het is daarom belangrijk dat belangstellenden voor de aanschaf van zonnepanelen persoonlijk advies inwinnen bij een specialist en een gedetailleerde, op maat gemaakte berekening laten maken om een accurate inschatting van de te verwachten opbrengsten te verkrijgen.

De informatie in dit artikel is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld; echter, aan de informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Het gebruik van de informatie is volledig op eigen risico van de lezer. Wij raden aan om bij de aanschaf en installatie van zonnepanelen altijd professioneel advies te zoeken en offertes van verschillende aanbieders te vergelijken. 

De auteur en uitgever van dit artikel aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele schade als gevolg van beslissingen die genomen zijn op basis van deze informatie. Daarnaast wordt geen garantie geboden voor de juistheid en volledigheid van de informatie op het moment van lezen; ontwikkelingen na de publicatiedatum kunnen van invloed zijn op de actualiteit van de gegevens.

Meest beoordeelde installateur in Noord-Nederland

Bereikbaar tot 17:00

© 2024 GewoonZon door RocketCare.nl