Een AC thuisbatterij bestaat uit een batterij en een losse batterijomvormer. Dit geheel wordt aangestuurd door de bij de batterijomvormer behorende smart meter.
In deze configuratie wordt eerst de gelijkstroom (DC) uit de zonnepanelen door de omvormer in huis omgezet naar wisselstroom (AC). Deze stroom kan direct in huis gebruikt worden.
Is er een overschot aan stroom? Dan wordt dit gedetecteerd door de smart meter en wordt de AC-gekoppelde batterij geladen totdat deze vol is. Is er een tekort? Dan wordt eerst de thuisbatterij ontladen voordat er stroom van het net gekocht wordt.
In een accu wordt DC-stroom opgeslagen in de vorm van energie, dus op het moment dat er overtollige zonnestroom naar de batterij wordt gestuurd, heb je twee conversies:
- De omvormer zet de DC-stroom van de panelen om in AC-stroom.
- De batterijomvormer zet deze AC-stroom die vanuit de groepenkast komt weer om naar DC-stroom.
Wil je je eigen stroom gebruiken voor in huis? Dan komt er nog een conversie bij: de batterijomvormer moet de DC-stroom uit de batterij namelijk weer omzetten naar AC-stroom voor in huis.
Bij een AC-gekoppelde thuisbatterij vinden dus maar liefst drie conversies van DC-stroom naar AC-stroom of andersom plaats.
Stel dat de efficiëntie bij het omzetten van DC naar AC 98% is. Dan heb je met drie omzettingen nog maar (0,98 x 0,98 x 0,98) = 0,94 over. Je verliest dus maar liefst 6% van de DC-energie van je zonnepanelen.
Voordelen AC-gekoppelde configuratie
- Kan aan elk bestaand systeem toegevoegd worden.
- Merk onafhankelijke keuze
Nadelen AC-gekoppelde configuratie
- Meer omzettingen van DC naar AC en andersom, hogere conversieverliezen
- Juist ontwerp van de groepenkast en installatie door een vakbekwame installateur zijn essentieel, aangezien de opgetelde stroom van het net, de installatie en de thuisbatterij snel hoog kan worden.
- Vaak extra groep nodig in de groepenkast
- Meerdere apps nodig als de apparatuur van verschillende merken is
- Hogere investering omdat je een batterijomvormer moet aanschaffen.
- Systeem neemt meer ruimte in beslag dan een DC-gekoppeld systeem.
- Door stroomaftopping op de omvormer gaat er al vermogen verloren voor het überhaupt in de batterij kan worden geladen.
Wanneer is een AC-gekoppelde batterij de beste optie?
Een AC-gekoppeld systeem is de beste oplossing voor gezinnen die al zonnepanelen hebben, waar nog meerdere jaren garantie op het systeem zit.
Je kan uit twee soorten kiezen:
- Een batterijomvormer met een geïntegreerde thuisaccu.
- Een losse batterijomvormer waar de batterijen op aangesloten kunnen worden.
Het bestaande systeem blijft volledig intact. Dit kan een voordeel zijn als het systeem door een ander bedrijf is geplaatst.
Een slimme keuze voor jouw energie
Je hebt nu veel informatie voor je liggen over de AC-gekoppelde thuisbatterij. Of het nu gaat om de efficiëntie van conversies, de voor- en nadelen van het systeem, of de beste scenario’s om het te gebruiken. Maar misschien zit je nog met vragen of twijfels. Het is een flinke beslissing, en we snappen dat je die niet zomaar neemt. Het goede nieuws? We zijn er om je te helpen! Twijfel je nog of een AC-gekoppeld systeem de juiste keuze is voor jou? Of wil je gewoon meer te weten komen? Voel je vrij om contact met ons op te nemen. We staan klaar om al je vragen te beantwoorden en samen de beste oplossing voor jouw situatie te vinden!