Je hebt vast wel eens over de salderingsregeling gelezen. Deze regeling voor zowel particulieren als zakelijke gebruikers van zonne-energie in Nederland, stond op het punt ingrijpend te veranderen. De overheid had plannen om deze regeling vanaf 2025 tot 2031 stapsgewijs af te bouwen naar 0%1. Dit zou betekenen dat eigenaren van zonnepanelen jaar na jaar minder financieel voordeel zouden halen uit de energie die ze terugleveren aan het net.
Een onverwachte wending
Echter, op 13 februari 2024 kwam er een onverwachte wending: de Eerste Kamer stemde tegen dit wetsvoorstel. Deze beslissing markeert een belangrijk moment voor de toekomst van zonne-energie in Nederland. Door deze afwijzing blijft de salderingsregeling ongewijzigd bestaan, waardoor huishoudens en MKB bedrijven kunnen blijven profiteren van het terugleveren van zelf opgewekte elektriciteit aan het net zonder fiscale heffingen.
Wat betekent dit voor jouw bedrijf?
Deze ontwikkeling is goed nieuws voor iedereen die overweegt te investeren in zonne-energie of al zonnepanelen bezit. Het behoud van de salderingsregeling zoals die nu is, betekent dat de financiële voordelen van investeren in zonne-energie aantrekkelijk blijven. Dit biedt zowel huidige als toekomstige zonnepaneelbezitters de zekerheid dat hun investeringen rendabel blijven op de lange termijn.
Verschillende subsidies voor jouw zonnepanelen
Behalve de salderingsregeling, heb je als midden-klein bedrijf de mogelijkheid om gebruik te maken van andere subsidies en regelingen. Deze hebben we hier voor je op een rijtje gezet.
Energie-investeringsaftrek (EIA)
De Energie-investeringsaftrek (EIA)2 biedt een fiscaal voordeel voor ondernemers die investeren in energiebesparende bedrijfsmiddelen of duurzame energie. Bedrijven kunnen 45,5% van de investeringskosten aftrekken van hun fiscale winst, bovenop de gebruikelijke afschrijvingen. Dit verlaagt direct de belasting die ze betalen en stimuleert investeringen in energie-efficiëntie en hernieuwbare energiebronnen zoals zonnepanelen. Voor een succesvolle aanvraag moeten bedrijven investeren in technologieën die op de Energielijst staan, welke jaarlijks wordt bijgewerkt door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE++)
De Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE++)3 is ontworpen om de productie van hernieuwbare energie, zoals zonne-energie, te stimuleren. Deze regeling biedt financiële compensatie voor het verschil tussen de kosten van hernieuwbare energieproductie en de marktprijs van de opgewekte energie. Het doel is om de ontwikkeling van duurzame energie financieel haalbaar te maken en zo bij te dragen aan de energietransitie. De SDE++ is vooral gericht op grootschalige projecten en dekt een brede reeks technologieën, van zonne-energie tot biomassa.
Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)
De Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)4 moedigt het MKB aan om te investeren in bedrijfsmiddelen, inclusief zonnepanelen. Afhankelijk van het totale investeringsbedrag kunnen bedrijven een bepaald percentage van de investering aftrekken van de winst, wat leidt tot belastingverlaging. Deze regeling is bedoeld om kleinere ondernemingen te ondersteunen bij het moderniseren of uitbreiden van hun bedrijf met duurzame technologieën.
Milieu-investeringsaftrek (MIA) & Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil)
De Milieu-investeringsaftrek (MIA)5 biedt ondernemers de mogelijkheid om tot 36% van de investeringskosten in milieuvriendelijke technologieën, zoals zonnepanelen, extra af te trekken van hun fiscale winst. Gecombineerd met de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil)5, die ondernemers toelaat om 75% van de investeringskosten op een willekeurig moment af te schrijven, bieden deze regelingen aanzienlijke fiscale voordelen en verbeteren ze de cashflow van bedrijven die investeren in duurzaamheid.
Demonstratie Energie- en Klimaat Innovatie (DEI+)
De Demonstratie Energie- en Klimaat Innovatie (DEI+)6 subsidie ondersteunt de commercialisering van innovatieve technologieën die bijdragen aan het verminderen van CO2-uitstoot, waaronder zonne-energieprojecten. Deze subsidie richt zich op projecten in de demonstratie- of pilotfase en biedt financiële steun om de kloof tussen ontwikkeling en marktintroductie te overbruggen. Projecten kunnen een subsidie ontvangen die varieert tussen 25% en 70% van de projectkosten, afhankelijk van de grootte van de onderneming en het thema van het project.
Stap voor stap naar Subsidieaanvraag
Het aanvragen van subsidies voor zonnepanelen vereist een gestructureerde aanpak. Begin met het vaststellen van welke subsidies beschikbaar zijn voor jouw specifieke situatie. Bezoek vervolgens de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voor de meest actuele informatie en deadlines. Zorg ervoor dat je aan alle voorwaarden voldoet voordat je de aanvraag indient. Het tijdig aanmelden van je investering is cruciaal, dus markeer relevante deadlines duidelijk in je agenda.
- Identificeer de beschikbare subsidies: Verzamel informatie over subsidies zoals MIA/Vamil, KIA en eventuele regionale regelingen.
- Controleer de voorwaarden: Zorg ervoor dat je project voldoet aan alle eisen van de betreffende subsidie.
- Dien je aanvraag op tijd in: Houd rekening met de deadlines. Late aanvragen worden vaak niet geaccepteerd.
- Bereid de benodigde documentatie voor: Verzamel alle benodigde informatie en documenten voor je aanvraag.
- Volg je aanvraag op: Blijf op de hoogte van de status van je aanvraag en reageer indien nodig op verzoeken om aanvullende informatie.
Veelgemaakte fouten om te vermijden
Een veelvoorkomende fout is het niet volledig of onjuist invullen van de aanvraagformulieren. Zorg ervoor dat je alle vragen volledig beantwoordt en controleer je antwoorden voordat je de aanvraag indient. Een andere fout is het overschatten van het investeringsbedrag of het niet nauwkeurig documenteren van de kosten. Dit kan leiden tot vertragingen of afwijzingen. Om je subsidie aanvraag verder in goede banen te leiden, werkt GewoonZon samen met De centrale. Een organisatie die alles weet over het aanvragen van subsidies op zonne-energie.
We kunnen ons goed voorstellen dat al deze informatie overweldigend kan zijn. Je hebt immers een bedrijf en geen tijd om dit allemaal uit te zoeken. Daarom dat we bij GewoonZon je graag begeleiden met het aanmelden van deze subsidies. Neem vandaag nog contact met ons op, zodat we samen kunnen kijken naar de mogelijkheden.
Bronvermelding: